Vinkkejä kommunikaatioon


Kerro tällä sivulla, miten puhevammainen lapsi/nuori on löytänyt keinoja ilmaista itseään. Vinkkejä ja kokemuksia! Vinkit onnistuneista AAC-keinoista voivat auttaa muita hyvin paljon. Vinkit ja kuvaukset voivat kertoa mistä tahansa tilanteesta, joka on auttanut kommunikaatiota eteenpäin: esimerkiksi millainen AAC-keino on toiminut, miten lapsi/nuori on oppinut keinoa käyttämään, millainen apuväline on toiminut, miten ja kuka teki lapselle kommunikaatiopassin. Kuvailethan ensin lasta/nuorta kommunikoijana sen verran, että me muut saamme juonen päästä kiinni. Tekstin lomaan voi laittaa myös kysymyksiä, jos teillä on sellaisia herännyt. Ehkä joku toinen wiki-kirjoittajista osaa vastata siihen jotain! Väritä kysymys mielellään punaiseksi, jotta se erottuu muusta tekstistä.


Sisällysluettelo

AAC
Leluja, jotka avuksi kommunikaatiossa
Kommunikaation apuvälineet
Kommunikaatiopassi
Viikkokalenterit ja reissuvihkot

Aiheesta muualla tässä wikissä
Johdatus vammaisen lapsen kommunikaatioon
iPad-vinkkejä


AAC - vinkkejä


Kerro tässä tavoista, joilla lapsi on löytänyt jonkin keinon ilmaista itseään AAC:n eli puhetta tukevan ja korvaavan kommunikaation keinoin.
Ilmaisu
Kuva
Kuvaus
Lisätietoja
Kyllä/Ei -valinta
K-E-EVVK.gif
Kyllä: Kääntää päätä oikealle ja Ei: kääntää päätä vasemmalle.
Pää alas tarkoittaa: EVVK.
Lapselle, joka ei osaa puhua lainkaan ja jolla on hyvin vaikea liikuntavamma, oli hyvin vaikeaa löytää toimivaa tapaa ilmaista tahtoaan. Painikkeita lapsi ei osaa painaa, kuva- ja esinevalintoja oli tehty sattumanvaraisella tavalla, joskus lapsi suostui niihin, joskus ei. Lopulta hänen avustajansa keksi, että lapsi voi vastata "kyllä" kääntämällä päätä oikealle ja "ei" vasemmalle. Harjoittelun tukena käytettiin kyllä- ja ei-kuvia. Jostakusta voi tuntua, että tämä ei ole paljon mitään, mutta käytännössä tämä yksinkertainen oivallus suorastaan mullisti lapsen ja koko perheen elämän - hyvällä tavalla.alkuun.gif

Leluja, jotka avuksi kommunikaation harjoittelussa


Kerro tässä leluista, jotka ovat olleet (omalle) lapselle avuksi kommunikaation harjoituksissa.
Tarkoitus
Lelu
Kuva
Kuvaus
Kokemuksia
Hankintapaikka
Tunteiden ilmaisu, vuorovaikutus
Kimochis-tunnepehmot
kimochi.gif
Kimochi on japania ja tarkoittaa tunnetta. Kimochis-tunnepehmojen avulla lapsi voi harjoitella tunne- ja vuorovaikutustaitoja. Kimochi-pehmoilla on erilaisia persoonallisuuksia, joista lapsi voi valita omanhenkisen pehmonsa. Ammattilaisille Kimocis tarjoaa "Opettajan tunnetyökalupakin", toiminnallisen menetelmän sosioemotionaaliseen oppimiseen.

Laulau - nettikauppa


alkuun.gifVinkit kommunikaation apuvälineistä


Anna vinkkejä kommunikaation apuvälineistä ja siitä, miten lapsi on niitä oppinut käyttämään.
Apuväline
Kuva
Kuvaus
Kokemuksia
Lisätietoja / hankintapaikka
iPAD / tabletit
ipad.gif
Tabletit ovat mielenkiintoinen lisä vammaisen lapsen/nuoren kommunikaation apuvälineisiin.
iPad-vinkkejä kootaan omalle sivulleen ja
muistakin tableteista tehdään oma sivu, jos/kun löytyy kirjoittajia.
Avainsäätiön DVD/ Opas toimintamalleista
EsteetonViestinta_DVD.jpg
Esteetön viestintä, yhteinen asiamme: Arjen käytäntöjä/ Lapset (DVD ja opas)

DVD ja opas kuvaavat asiantuntevasti ja käytännönläheisesti, miten viestinnän sujuvuutta voidaan tukea muun muassa kehonkielellä, kuvin, viittomin ja piirtämällä. Niissä esitellään ideoita ja malleja, jotka tukevat kaikkien lasten vuorovaikutustaitoja myös heidän, joilla on puheen tai ymmärtämisen haasteita. Julkaisu soveltuu varhaiskasvatuksen ammattilaisille, vanhemmille, opiskelijoille ja kaikille, jotka ovat asiasta kiinnostuneita.
Hinta 29 €.

Avainsäätiö - ks. tuotteet

Tämä kommunikaatioon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa JaatisWikiä lisäämällä tähän tai muiden tämän sivun otsikoiden alle vinkkejä.alkuun.gifKommunikaatiopassi - mikä se on ja vinkkejä passin tekemiseen


kommunikaatiopassi.gif
Jokaisella puhevammaisella henkilöllä tulee olla oma kommunikaatiopassi. Kommunikaatiopassi kertoo miten puhevammainen henkilö ilmaisee itseään ja miten muut ihmiset voivat hänelle kommunikoida. Kommunikaatiopassi tukee puhevammaisen henkilön mahdollisuutta vuorovaikutukseen ja kommunikointiin. Passi toimii kommunikaation apuna erityisesti uusissa tilanteissa ja uusien ihmisten kanssa. Käytännössä kommunikaatiopassi on kooste, joka välittää tärkeätä ja tiivistä tietoa omistajansa kommunikointiin vaikuttavista seikoista. Kommunikaatiopassin sisällön suunnittelee ja toteuttaa puhevammainen ihminen yhdessä läheistensä kanssa. Tai etenkin lapsen ollessa kyseessä vanhemmat yhdessä muiden läheisten kanssa. Kommunikaatiopassi on siten aina yksilöllinen, kommunikoivan henkilön näköinen ja oloinen. Passi voi esimerkiksi kertoa millä tavoin puhevammainen henkilö ilmaisee tunnetilaa tai kertoo haluavansa tehdä jotain, vaikka pelata. Kommunikaatiopassi sisältää mielellään valokuvia ja/tai kommunikaatiokuvia sanallisten selitysten lisäksi. Joskus passin tekeminen ja käyttäminen voi ratkaisevalla tavalla auttaa puhevammaista henkilöä OPPIMAAN kommunikointitaitoja. Tämä johtuu siitä, että kommunikaatiopassin avulla ympäristön kaikki ihmiset oppivat kommunikoimaan puhevammaisen henkilön kanssa samalla tavalla.

Lue lisää Tikoteekin laatimasta esitteestä, joka löytyy Papunetissa "Passi yhteiseen kieleen" (PDF)

Lisäksi kannattaa tutustua muiden tekemiin passeihin, sillä niistä saa selityksiäin paremman kuvan siitä, mistä on kyse. Parhaassa tapauksessa saat paitsi vinkkejä oman passin tekemiseen, myös oman lapsesi kommunikaatioon.

Kommunikaatiopasseja

Olemme hyvin iloisia, jos haluatte antaa lapsenne kommunikaatiopassin julkaistavaksi. Halutessanne passin voi (ja oikeastaan pitääkin) muokata sellaiseksi, ettei henkilöä tunnista, siinä voimme tietysti auttaa, jos haluat - ota yhteys Jaatiseen akseli(at)jaatinen.info. Seuraavat passit on tehty 2004 Majalla järjestetyssä Kommunikaatiopassi-työpajassa, jossa passit tehtiin Kehitysvammaliiton Tikoteekin puheterapeutin ja AAC-ohjaajan ohjaamana. Työpajassa syntyi 6 valmista passia, joista neljä saatiin näytille. Työpajassa oli muuten todella hauskaa! Kannattaa kysellä Tikoteekkeja ympäri maan järjestämään passikoulutuksia.

Passin voi toki tehdä myös omin voimin. Pyydä muita lapsesi kanssa toimivia ihmisiä mukaan ideoimaan. Nämä passit on tehty niin:

Lisää oma passinne tähän joukkoon! (Jos tarvitset siinä apua, ota yhteys Jaatiseen akseli(at)jaatinen.info)
Hankintapaikka:

Viikkokalenteri

PCS-kuvilla
viikkokalenteri-kuva2-2d3f08b8_orig.jpg
Viikkokalenteri PCS-kuvilla – arjen helpottamiseen ja ajan hahmottamiseen


Kalenteria myyvän Sanamaailman kuvaus tuotteesta:

Isoon viikkokalenteri -tuotepakettiin kuuluvat

1 kpl pystysuuntainen A3-kokoinen viikkokalenteripohja
1 kpl vaakasuuntainen A3-kokoinen viikkokalenteripohja
1 kpl kotikuvapaketti (2 x A4, 40 kuvaa)
1 kpl päiväkotikuvapaketti (2 x A4, 40 kuvaa)
1 kpl koulukuvapaketti (2 x A4, 40 kuvaa)

Kuvat toimitetaan arkeissa, joista leikataan kalenteriin liitettäviä irtokuvia. Kuvat voi kiinnittää kalenteriin esim. sinitarralla.

Kalenteri ja kuvat ovat sileää mattapintaista muovimateriaalia, joka on kestävää, pyyhittävää, veden ja rasvankestävää. Materiaalia ei tarvitse eikä saa laminoida.
Viikkokalenterin avulla lapsen on helpompi hahmottaa aikaa ja ymmärtää, mitä kaikkea alkavalla viikolla tulee tapahtumaan. Kalenteri auttaa hahmottamaan, miten tapahtumat seuraavat toisiaan ja kuinka pitkä aika on johonkin odotettuun tapahtumaan. Näin lapsi pystyy ennakoimaan tulevaa ja osallistumaan suunnitteluun – hänen on myös helpompi muistaa, mitä pitäisi seuraavaksi tehdä. Kalenterista lapsi pystyy myös itse tarkistamaan tulevia tapahtumia.
www.sanamaailma.net
Reissuvihko


eli
päiväkirjavihko
Päiväkirjavihko.jpg
Turun seudun Autismi- ja ADHD-yhdistys Aisti ry kuvailee vihkoa näin:

A4-kokoisessa vihossa 52 viikkoa (112 sivua) ja voit aloittaa sen käyttämisen koska tahansa, lisäät vain päivämäärät. Vihkoon voit ennakoida tulevia tapahtumia, piirtää ja liimata kuvia jo tapahtuneista asioista. Vihon kannet on kirkaslaminoitu ja vihon sivut ovat normaalia tukevampaa paperia (90g/m2). Saatujen palautteiden perusteella vihon alkuun on lisätty tyhjä aukeama, johon voi kirjata vihon käyttäjälle tärkeitä ja jokapäiväisiä ihmisiä, asioita tai esineitä. Myös vihon nidontaa on parannettu. Mikäli vihkoa kuljetetaan paljon esim. repussa suosittelemme päällystämistä kontaktimuovilla.
www.aistiyhdistys.fi

alkuun.gifTule mukaan rakentamaan näitä sivuja! Lisää omat vinkkisi ja kokemuksenne, niistä voi olla muille vammaisperheille paljon iloa ja hyötyä. Jos Sinulla on kysyttävää, älä epäröi olla yhteydessä Jaatiseen