Leikki, askartelu, käsien käyttäminen


Jaa tällä sivulla vinkkisi hauskoista leikeistä, leikkivälineistä, askartelemisesta ja millaisia käden käyttämisen harjoituksia olette keksineet tai käyttäneet.

Sisällysluettelo

Leikit
Leikkivälineitä
Askartelu
Käsien käyttö

Erityisen kivat lelut.jpg


Leikit


Kauppaleikki Step-by-step kommunikaattorin kanssa

Olemme äänittäneet step-by-step -kommunikaation apuvälineeseen kauppaleikin vuorosanoja, joiden avulla puhumaton lapsi voi toimia joko kauppiaana tai asiakkaana. Huolellinen täytyy olla: toista roolia leikkivän täytyy suunnilleen muistaa, miten äänitykset menevät, ettei kauppias/asiakas joudu ikävään tilanteeseen, kun vastaa väärään kysymykseen. (Step-by-Step on yhden painikken kommunikaattori, johon voi äänittää useampia viestejä peräkkäin. Uudella painalluksella tarina jatkuu, aika tosin on rajattu). Jotenkin näin: "Hyvää päivää, mitä saisi olla?" "Juu, meillä on tänään tarjouksessa lohipiirakoita ja tummaa suklaata." "Suklaa maksaa euron paketti, montako laitetaan?" "Kas tässä koko varaston suklaat, se tekee 5 €" "Ja saisiko vielä olla muuta" "Kiitosta vaan ja tervetuloa uudelleen!"
iPadiin saa muuten ohjelman, joka toimii Step-by-Step-kommunikaattorin tapaan. Sen nimi on TapSpeak Sequence.


Älä anna kyläkaupan kuolla

Tämä on ehkä ihan älytön leikki, mutta se on tuottanut meille monta hauskaa hetkeä. Leikki perustuu 70-luvulla TV:ssä pyörineeseen "Älä anna kyläkaupan kuolla"-vetoomukseen, josta tuli leikki jo silloin. Siinä kauppias seisoi pikku kioskissa ja TV-ääni sanoi möreällä äänellä: "Älä anna kyläkaupan kuolla", jonka jälkeen kioskin seinät kaatuivat kauppiaan ympäriltä yksi kerrallaan ja lopulta myös itse kauppias kupsahti maahan pitkin pituuttaan. Nykyinen leikkiversio menee näin: Ollaan lapsen kanssa pehmeällä alustalla, vaikka sängyllä. Lapsi ei osaa seistä, joten istutaan. Kokoamme ympärille tyynyistä kioskin seinät. Sanon möreällä äänellä taikasanat (Älä anna kyläkaupan kuolla), jonka jälkeen tyynyseinät kaadetaan yksi kerrallaan. Lopulta itse kauppias (lapsi) kaatuu. - Nyt tyynyjä ei enää aina tarvita, muistikuva niistä riittää. Oleellista on odottaa hetki äänen jälkeen, silloin kaatuvat kuvitteelliset seinät. Hauskaa tässä ehkä on se kaatuminen...alkuun.gifLeikkivälineitä


Leikkikaupunki

80x160 vanhaan tukevaan sängyn pohjavaneriin liimasin kaikki löytämäni kaupasta ja kirppiksiltä löydetyt puujunaradanpalaset siltoineen tunneleineen. Turvallisista peilinpalasista tehtiin järviä ja lampia, hiekkapaperista autoväyliä (liimattiin myös). Tiimarin joulutarvikealennusmyynnistä (-70%) ostin tukkupäin erikokoisia kuusia ja muita puita. Kotiinkertyneistä pikkuelukoista tehtiin laitumelle karjaa ja McDonaldsin pikkuromuista mitä mielikuvitus antoi periksi ja lisää ideoita odotellaan - uusia sängynpohjia varmaan pian kalustetaan, koska hauskuuden kanssa viihtyy perheen 17 vuotiaskin. Jos haluaa tuhlailla tai sukulaisille lahjavinkkejä antaa, kaupasta saa paristovetureita, nostureita, juna-aseman, johon voi äänittää eri kuulutuksia ja kaikkea hauskaa. Kun vielä koko komeus roikkukoukuista voidaan nostaa seinälle katonrajaan, silloin kun sillä ei leikitä tilaongelmakin on ratkaistu. Kokeilkaapa omaa versiota.
Terveisin Tuula ja Markus (Jaatispostin viestistä #352)

Saippuakuplat, särkymättömät

Jyväskylässä oli tänään lapsille päivällä-illalla ja aikuiselle illalla-yöllä YLÄKAUPUNGIN YÖ. Perhepuistossa oli sikin sokin eri kokoiset, näköiset, tapaiset, eri maalaiset, lapset ja aikuiset. Kaikki ohjelma konserteista saippuakuplatalkoisiin oli ilmaista. Kiitos sponsorien ja järjestäjien. Sain mukaani loistavan RESEPTIN. Ainakin omalle vaikeasti kehitysvammaiselle äijänkäkkärälle, jonka suun motoriikka on toistaiseksi vielä sitä sun tätä eikä puhaltaminen onnistu - kokemus oli hurmaava. Suurimmat pallot olivat pesuvadin kokoisia, kestäviä ja osasivat leijua kauniisti. Eli kuinka tehdä isoja-pieniä-valtaisia kestäviä SAIPPUAKUPLIA. (Tuula ja Markus, Jaatispostin viesti # 5893)

Aineet sekoitetaan esim. pesuvatiin:

4 rkl pesuainetta (Fairya)
4 rkl glyserolia (apteekista)
1 l vettä
ripaus sokeria

Väännellään halutun kokoinen pikkuvarrellinen rengas (kuin suuri suurennuslasi ilman lasia) esim. jäykästä rautalangasta.
Kastetaan liuokseen, annetaan tuulisella ilmalla luonnon tehdä jättikuplis tai laitetaan
käteen vauhtia niin, että kuplat karkaavat ilmoille.

Swingboard - Leppäkerttu

Liikkumisväline lapsille. Lähtee liikkeelle, kun keinutetaan satulaa ja ohjaustankoa käsin. Vauhtia ei tarvitse ottaa muilla tavoilla. Lapset saavat liikuntaa hauskalla tavalla, ja heidän koordinointikykynsä kehittyy.

Istumakorkeus: 120 mm.
Enimmäiskuorma: 50 kg.
Soveltuu 3–12-vuotiaille.
Biltema: Hinta 34,90 €, aiempi hinta 44,90
Vuokrattavissa Jaatisen Pelikaani-vuokraamosta hintaan 5 €/vko.

Swingboard - Leppäkerttu.jpg

alkuun.gifAskartelu


Gluteiiniton "Taikataikina"

Gluteiinittoman "taikataikinan" reseptin on meille antanut Allergiapuoti Allermiina Tampereelta. Taikina on puodissa kokeiltu ja toimivaksi havaittu! Jauhona käytetään vaaleaa "Jyttejauhoa" (Reformi- merkkinen vaalea Jyttejauho sisältää maissijauhoa, perunatärkkelystä, täysjyväriisijauhoa, perunahiutaleita, tattarijauhoa, sokerijuurikaskuitua, psylliuminkuorta, sakeuttamisaineita (johanneksen leipäpuujauhe, ksantaanikumi, tarakumi)).

GLUTEIINITON TAIKATAIKINA:
3 dl vaaleaa Jyttejauhoa
2 ¼ dl hienoa suolaa
n. 2 ¼ dl vettä
 • Sekoita jauhot ja suola hyvin yhteen.
 • Lisää kuiviin aineisiin puolet vedestä ja sekoita kunnes vesi on täysin imeytynyt.
 • Lisää loppu vesi vähitellen, pieni määrä kerrallaan samalla sekoittaen kunnes taikina on sopivan notkeaa muovailtavaksi.
 • Jos taikina tuntuu liian kovalta, älä lisää enää vettä vaan vaivaa sitä märillä käsillä.
 • Nosta taikina kuivalle puhtaalle alustalle ja vaivaa sitä muutama minuutti. Valmis taikina on notkeaa ja pehmeää eikä tartu käsiin eikä alustaan.
 • Jos taikina halkeilee eikä pysy koossa, jatka vaivaamista märillä käsillä.
 • Jos taikina ei pysy muodossaan, se on liian vetistä ja siihen on lisättävä varovasti jauhoja.
 • Paista 75-asteessa. Paistoaika riippuu työn paksuudesta, esim. n. 6 mm 12 h; 1,0 cm 18 h.

Suuri suolamäärä kovettaa taikinan paistettaessa ja estää sitä homehtumasta. Suuri suolamäärä voi myös ärsyttää käsiä, varsinkin vaivausvaiheessa. Materiaali ei sovi kovin suuriin esineisiin.

Allergiapuoti Allermiina toivottaa askartelun iloa!

Taikahiekka


Taikahiekkaa voi muotoilla käsin, muoteilla tai perinteisillä hiekkaleluilla. Siitä voi rakentaa hiekkalinnoja tai -kakkuja. Se on 98% puhdasta hiekkaa, eikä se sisällä haitallisia tai allergisoivia aineita.
Se ei myöskään kuivu. Käyttäjäkokemuksia Leikkien kinesteettinen taikahiekasta löytyy mm. Harmaa ja muut iloiset värit -blogista.

taikahiekka_kala.jpg


alkuun.gif

Käsien käyttö


"Magneettisormi"

= magneetti, jonka saa sopivasti käteen ja jolla voi siirtää magnetisoituja esineitä, esimerkiksi kuvakortteja.

Itse tehty "magneettisormi"

Leikkaa ohutta pyöreää muoviputkea kynän mittainen pala ja kiinnitä toiseen päähän magneetti. Jos löydät sellaisen magneetin, jonka saa työnnettyä osittain putken sisään, magneetti pysyy paikallaan paremmin. Putken toiseen päähän voi vielä laittaa pehmustetta (silmän suojaksi).

Magneettityökalut, jotka on tarkoitettu pudonneiden pulttien ja ruuvien nostelemiseen.

Hauskoja ja käteviä. Esim. Biltemasta: Taipuisa malli: Erittäin voimakas magneetti, taipuisa varsi. Pituus muovivarsineen 530 mm. Kynämalli: Magneetti teleskooppivarressa, nostokyky 1,5 kg. Pituus 150-550 mm.


Miten esineen voi magnetisoida

Miksi ylipäänsä esine pitäisi magnetisoida ;-) No jotta sitä voi nostaa magneettisormella (ks. yllä). Esineen voi magnetisoida esimerkiksi näin:
 • Liimaa esineeseen magneettipalanen, joita saa esim. Tiimarista. Tosin vaikka käyttäisi kuumaliimaa, magneettipalanen ei tahdo pysyä laminoidussa kuvakortissa. Huokoisemmissa esineissä tämä konsti saattaa toimiakin.
 • Kevyen esineen saattaa voida nostaa siihen kiinnitetystä klemmarista (tai parista).
 • Kuviin voi kiinnittää magneettiteippiä (Sinooperista) tai erikoisvalmisteista magneettitarraa (levynä, esim. Magnetic plates, valmistaja Rahmqvist; melko arvokasta).
 • Kuvat voi myös printata paperille, joka itsessään on magnetisoitua. Magneettipaperia myy esim. Clas Ohlsson.

alkuun.gif


Tule mukaan rakentamaan näitä sivuja! Lisää omat vinkkisi ja kokemuksenne, niistä voi olla muille vammaisperheille paljon iloa ja hyötyä. Jos Sinulla on kysyttävää, älä epäröi olla yhteydessä Jaatiseen