Näön käyttö (näkövamma)


Näkövamma vaikuttaa lapsen kehitykseen monin tavoin. Lapsi tarvitsee tukea aistitoimintojen yhteiskäytön oppimiseen, oman kehon hahmotukseen, tilan hahmotukseen, kielelliseen kehitykseen, psyykkiseen ja fyysiseen kehitykseen sekä sosiaaliseen kehitykseen. Jos näihin asioihin ei kiinnitetä huomiota, näkövammaisuus voi olla yksi syrjäyttävä tekijä (ks. Näkövammaiset lapset ry)


Sisällysluettelo

Perustietoja näkövamman huomioimiseen ja näön käytön tukemiseen
Näön käytön harjoittamisen vinkkejä
Tuotteita
Oppaita ja artikkeleita
Muita linkkejäPerustietoja näkövamman huomioimiseen ja näön käytön tukemiseen


Kootaan tähän talkoilla perustietoja ja vinkkejä näkövammaisen lapsen huomioimiseen ja näön käytön tukemiseen. Mielellään saa lisätä vinkkejä myös siitä, miten tukea näkövammaista lasta osallistumaan muiden kanssa tekemiseen. Vinkkejä voi koota artikkeleista ja eri vinkkikokoelmista (lisätietoja ja laajemman kuvan saadaksesi voit tutustua alkuperäisiin artikkeleihin) ja joukkoon saa mielellään lisätä kokemuksen kautta hyväksi havaittuja vinkkejä. - Auta wikiä ja lisää rohkeasti joukkoon omasi!

Tilanne
Tilanne tarkemmin
Vinkki
Muuta
Ei-näkövammaisten ymmärryksen lisääminen

Näkevien lasten on hyvä antaa kokeilla itse, millaista on olla, kun ei näe. Lapsiryhmän kanssa voidaan askarrella mustia silmälappuja ja heikkonäköisten laseja, joissa erilaisia näkökenttiä on tehty teippien avulla. Näin toiset lapset ymmärtävät, kuinka vaikeaa liikkuminen on. Tämä edesauttaa ryhmän keskinäistä ymmärrystä. Näkövammaiset lapset ry

Hahmottaminen
Esine (lelu)


Kontrasti
Mustavalkoinen, keltamusta, punakeltainen ovat tehokkaita Lasten kuntoutus


Kuva
 • Selkeät kuvat, ei liian paljon yksityiskohtia eikä monia asioita samassa kuvassa Lasten kuntoutus
 • Kuvioissa on mielellään mustat rajaukset ja selvä kontrasti taustaa vasten. Sekä mustavalkoiset että kirkasväriset kuvat ovat käyttökelpoisia Lasten kuntoutus
 • Sopivin yksittäisen kuvion koko on alle 10 cm, jos katseluetäisyys on hyvin lyhyt eli 10-15 cm. Näin läheltä suuremmista kuvioista on vaikea hahmottaa kokonaisuutta Lasten kuntoutus
 • Kuvia voidaan päällystää aihetta vastaavalla materiaalilla, esim. eläimet turkiksella Lasten kuntoutus
 • Kohokuvissa materiaalit erottuvat hyvin taustastaan helpottaen näköhavaintoa ja lisäksi lapsi voi käyttää tuntoaistia apuna Lasten kuntoutus
 • Erilaisia ilmeitä esittävät kasvokuvat ovat lapsille mieluisia Lasten kuntoutus


Tila ja suunta
 • Tilan voi tehdä lapselle selkeämmäksi ja korostaa yksityiskohtia sekä valaistusjärjestelyjen että värien avulla. Esim. jalkalistat ja ovien reunukset voi maalata lattiasta ja seinistä selkeästi erottuvilla väreillä tai väriteipillä. Nurkkia voi korostaa pikku lampuillakin. Näin luodaan hyvät olosuhteet myös suunnistautumiselle ja liikkumiselle näön avulla Lasten kuntoutus
 • Suunnan hahmottamisessa auttavat piirit sekä lattiaan merkityt kohoviivat. Viivat voidaan merkitä pelkällä maalarinteipillä tai ohuella muovisella pakettinarulla Näkövammaiset lapset ry.
 • Jos lapsi aistii valoa, voi ikkunoita hyödyntää oikean suunnan löytämiseksi Näkövammaiset lapset ry.
 • Kun huoneen ovet pidetään kokonaan joko auki tai kiinni, näkövammainen lapsi pystyy hyödyntämään huoneen kaikua Näkövammaiset lapset ry.
 • Äänimajakat auttavat lasta myös liikkumaan oikeaan suuntaan. Äänimajakkana voi toimia ohjaaja tai jokin ääntelevä esine. Leikkivälineissä, kuten palloissa, on hyvä olla kulkuset sisällä, jotta näkövammainen lapsi kuulee, missä pallo menee Näkövammaiset lapset ry.
 • Tilaan tutustuminen lisää näkövammaisen lapsen turvallisuutta ja itsevarmuutta liikkumisessa. Lapsen kannattaakin tutkia tila etukäteen aikuisen kanssa Näkövammaiset lapset ry.

Opastaminen
Liikkeeseen
 • Kun opetat lapselle jonkin liikkeen, seiso lapsen takana ja tee liike lapsen kanssa. Näin näkövammainen lapsi hahmottaa sen paremmin.Näkövammaiset lapset ry
 • Liikkumista opastaessa käytetään tänne ja tuonne sanojen sijaan oikealle, vasemmalle, eteen ja taakse Näkövammaiset lapset ry.


Tunnustelemiseen
 • Käsi käden päällä - menetelmän avulla näkövammainen lapsi tunnustelee uusia tavaroita. Aikuinen laittaa oman kätensä lapsen käden päälle ja rohkaisee lasta kokeilemaan esineitä. Näkövammaiset lapset ry

Puhuminen


Valaistus

 • Oikealla valaistuksella edistetään lapsen näönkäyttöä. Hyvä yleisvalaistus on lähes aina tärkeä. Sen lisänä voidaan käyttää kohdevalaisinta esim. leikkipaikalla tai ruokailutilanteessa. Eräitten näkövammojen kohdalla lapsi hyötyy hämärästä yleisvalaistuksesta. Lasten kuntoutus
 • Valo ei saa häikäistä. Näkövammaiset ovat tavallista herkempiä häikäistymään. Häikäisyä poistetaan mm. säätämällä valaistustasoa, poistamalla heijastavat valopinnat ja käyttämällä absorptiolaseja Lasten kuntoutus ja käyttämällä epäsuoraa valaistusta.alkuun.gif

Näön käytön harjoituksia ja vinkkejä


Tähän kokoamme vinkkejä näön käytön harjoittamiseen. Esimerkiksi kuvia toteutetuista, näköä aktivoimaan tarkoitetuista leluista, näön käytön harjoituksia, leikkejä... Lisää omasi!

Vinkki
Kuva
Toteutus
Otsalamppu näköharjoitukseen

Hämärään/pimeään huoneeseen mukaan leluja, esineitä ja/tai kuvia, lapselle (kevyt) suunnistajan otsalamppu päähän ja katselemaan kohteita!
Tuttipullo näkyväksi ja helpommin tartuttavaksi
sukkapullo.gif
Niilon näkyvä tuttipullo on tehty hyvin yksinkertaisesti - vetämällä pullon päälle lapsen sukka, jossa selkeitä kuvioita.

Sukasta on sekin hyöty, että pullon sisällön lämpötila säilyy paremmin ja pulloon on helpompi tarttua.

Niilo sai vinkin Näkövammaisten Tukiliiton järjestämällä sopeutumisvalmennuskurssilla.
Selkeästi havaittavia leluja
niilonleluja.gif
Kuvassa Niilon leluja, joista osa on äidin tekemiä:

 • polyesterhuivi kutitteluun ja piiloleikkeihin (vasemmalla alhaalla)
 • vauvakuvakirja
 • itse askarreltuja katselukortteja (katselukortteja voi tilata valmiina netistä onnijailona.fi)
 • jalkapallon sisään voi lisätä kulkusen, jolloin sen kulkua voi seurata myös äänen perusteella
 • iso pingviini on Fisher Pricen, ja se äännähtää aina kun se heilahtaa
 • oikealla tunnusteluessu, johon voi kehitellä kaikkea mielenkiintoista kosketeltavaa
 • valokynällä, jossa pallomeripallo himmentimenä, voi leikkiä valoleikkejä hämärässä.
Näkyvyyttä lapsen omalle tuolille
niilontuoli.gif
Niilon Panda-tuolin niskatuki ja käsinojat ovat saaneet uudet päälliset.alkuun.gif

Tuotteita (näön käyttäminen / näkövamma)


Kokoa tähän materiaalia, kirjoja, kuvia, leluja ym. nimenomaan näkövammaisille lainaavia tai myyviä tahoja.
Lainaamo tai kauppa
Kuva
Kuvaus
Kokemuksia
Linkki
Apuvälinemyymälä Aviris
aviris.gif
Aviris on näkemisen apuvälineiden erikoismyymälä. Myymälä sijaitsee Helsingissä Iiris-keskuksessa (Itäkeskus), mutta myymälä palvelee koko maata. Nettikauppa.

Iiris-keskuksessa myydään myös Sokeva-Käsityön tuotteita eli näkövammaisten käsityöläisten valmistamia tuotteita. Verkkokauppa osoitteessa www.sokevakasityo.fi

www.aviris.fi
Näkövammaisten kirjasto Celia
koskettelukirja.gif
Ainoa näkövammaisten ja muiden lukemisesteisten palveluun erikoistunut kirjasto Suomessa. Kirjastosta voi lainata kosketus-, ääni- ja pistekirjoja sekä muuta erityisaineistoa joko postitse tai käymällä kirjastossa. Vammaiset, lukemisesteiset lapset voivat siis saada lainaksi mm. kosketuskirjoja postin kotiin kantamana. Kirjaston peruspalvelut ovat maksuttomia.

Kuvassa koskettelukirja.
Kun lapsi oli pieni, olimme Celian asiakkaita ja saimme postitse aina uuden koskettelukirjan, kun olimme (postitse) palauttaneet entisen. Joskus laitoimme kirjan myös kouluun mukaan, jotta muutkin luokan oppilaat voivat sitä tutkia.
www.celialib.fi
Onni ja Ilona
Onni ja Ilona kirja.jpg Onni&Ilona.jpg
Onni ja Ilona on yritys, joka on kehittänyt tutkimusten pohjalta vauvoille sopivia kivoja katselukortteja, kirjan ja julisteita. Kuvat ovat iloisia ja niissä on isot kontrastit, jolloin lapset joilla on näönkäytön vaikeuksia voivat myös nähdä niitä helpommin kuin muita kuvia.
Meillä ainakin 2-vuotias poika nauttii näiden kuvien katselusta ja siksi haluaisin suositella niitä muillekin. Ilostuttavat myös aikuisen silmää!
www.onnijailona.fi
Valteri -puoti
valteripuoti.gif
Näkeminen ja toiminnallinen näönkäyttö -materiaalit Valteri-Puodissa (valtakunnallisen erityisen tuen palveluverkoston puoti).

www.valteri.fi/puoti
alkuun.gif

Oppaita ja artikkeleita (näön käyttäminen / näkövamma)Aihe
Oppaan nimi
Kuvaus
Kokemuksia
Linkki
Päivähoito
Päivähoitoon!
Näkövammaiset lapset ry:n Päivähoitoon -kirja kertoo lyhyesti siitä, mitä näkövammaisen lapsen päivähoidossa pitää huomioida.

www.silmatera.fi/tiedosto/paivahoitoon_net.pdf

Vink­ke­jä päi­vä­ko­dis­sa työs­ken­te­le­vil­le
Näkövammaisten Keskusliiton Lasten kuntoutuksen kokoamia leikkejä, joiden avulla voi yhdessä lasten kanssa saada kosketuksen näkövammaisen lapsen maailmaan.

www.nkl.fi/fi/etusivu/kuntoutus/lapset/tietoa/paivakoti
Toiminnallinen näönkäyttö
Lapsen toiminnallisen näönkäytön tukeminen
Artikkeli Näkövammaisten Keskusliiton Lasten kuntoutuksen sivulla

www.nkl.fi/fi/etusivu/kuntoutus/lapset/tietoa/toiminnallisen

Virikkeitä näkövammaisen lapsen kehityksen tukemiseksi
Näkövammaisten Keskusliiton materiaalia

http://www.nkl.fi/index.php?__file_display_id=7210
Vertaistuki
Vanhemmalta vanhemmalle
Näkövammaiset lapset ry:n Vanhemmalta vanhemmalle on lyhyt johdatus näkövammaisen pikkulapsen vanhemmuuteen.

www.silmatera.fi/tiedosto/vanhemmalta_vanhemmalle.pdf

alkuun.gif

Muita linkkejä (näön käyttäminen / näkövamma)Ylläpitäjä / sivun nimi
Kuvaus
Muuta
Linkki
Näkövammaiset lapset ry, Synskadade Barn rf
Näkövammaisten lasten vanhempainyhdistys.
Nettisivulla monipuolisesti tietoa näkövammaisten lasten perheille.
www.silmatera.fi
Näkövammaisten Keskusliitto ry
Suo­men näkövam­mai­syh­dis­tys­ten kat­tojärjestö, jo­ka edistää so­kei­den ja heik­konäköis­ten ih­mis­ten oi­keuk­sien to­teu­tu­mis­ta, tuot­taa eri­tyis­pal­ve­lu­ja ja toi­mii näke­mi­sen asian­tun­ti­ja­na Suo­mes­sa.
Nettisivulla yleistä tietoa näkemisestä ja näkövammaisuudesta.
www.nkl.fi
Näkövammaisten Keskusliiton Lasten kuntoutus
Näkövammaisten Keskusliiton Lasten kuntoutus järjestää kuntoutuskursseja sekä kehittää kuntoutusmenetelmiä. Lisäksi se kouluttaa alan ammattihenkilöstöä ja täydentää monivammaisten sekä harvinaisia sairauksia kuten JNCL-tautia sairastavien lasten kuntoutuspalveluita.
Hyödyllistä tietoa - sivullaan Lasten kuntoutus tarjoaa paljon hyvödyllistä tietoa lapsen näkövammaisuudesta, ja mm. toiminnallisesta näön käytöstä.
www.nkl.fi/fi/etusivu/kuntoutus/lapset/tietoa
Nääkkö nää
Nettisivu näkövammaisten lasten ja nuorten parissa työskenteleville ammattilaisille.
Sivujen ylläpidosta vastaavat Näkövammaisten Keskusliitto, Ruskeasuon koulu ja Folkhälsan.
www.naakkonaa.info
Oppimis- ja ohjauskeskukset
Onerva on oppimis- ja ohjauskeskus, josta omalla paikkakunnallaan lähikoulua käyvät oppilaat ja heidän opettajansa ja avustajansa voivat saada ohjauspalveluja erityisesti silloin, kun tuen tarpeet liittyvät näkemiseen, kuulemiseen, kieleen tai vuorovaikutukseen.

Onerva tukee lähikouluperiaatteen toteutumista tarjoamalla
 • lähikouluille oppimisen ja koulunkäynnin tukipalveluja
 • palveluja myös alle kouluikäisten ja oppivelvollisuutensa jo päättäneiden oppimiseen ja kuntoutumiseen.
 • Palvelumuotoja ovat ohjauskäynnit, tukijaksot, arviointi, kuntoutus, työnohjaus, koulutus ja materiaali.
Jyväskylän näkövammaisten koulu ja Haukkarannan koulu yhdistyivät vuoden 2013 alusta Oppimis- ja ohjauskeskus Onervaksi. Sen yhteydessä toimii myös Onerva Mäen koulu.

Onerva toimii Opetushallituksen alaisuudessa ja on osa valtakunnallista oppimis- ja ohjauskeskusten Valteri-verkostoa. Valtion erityiskoulujen tehtävänä on huolehtia erityisopetuksen yhteydessä annettavasta kuntoutuksesta sekä siihen liittyvistä kehittämis-, ohjaus- ja tukitehtävistä (PL 39 §).
www.onerva.fi

Svenska skolan för synkadade är ett center för lärande och kompetens och den enda synpedagogiska enheten för Svenskfinland.

www.blindskolan.fi
Silmälääkäri Lea Hyvärisen LeaTest -nettisivu
Silmälääkäri Lea Hyvärisen tekemiltä LeaTest -sivuilta löytyy mm.
 • lasten näköä koskevaa informaatiota lasten vanhemmille
 • tietoa näönkuntoutus- ja varhaiskuntoutustyöryhmille.

www.lea-test.fi
Sokeain lasten tuki ry
Perustehtävä on lomatoiminnan suunnittelu ja toteuttaminen näkövammaisten ja näkövammaisten monivammaisten lasten perheille. Lomat on tarkoitettu perheille, joiden näkövammainen lapsi on alle 12-vuotias, monivammaisten näkövammaisten lasten kohdalla ikäraja joustaa.
Sokeain lasten tuki ry on perustanut Sokeain lasten Tukisäätiön, joka myöntää apurahoja näkövammaisalan tutkimustoimintaan, avustuksia näkövammaisten lasten kuntoutus- ja harrastustoimintaan mm. erityisliikuntavälineisiin, perheiden lomakustannuksiin tai muuhun sellaiseen tarkoitukseen, jonka kohteena on näkövammaisten lasten ja heidän perheidensä elinolosuhteet ja niiden parantamiseen tähtäävä toiminta sekä opiskelustipendejä näkövammaisille koululaisille.
www.sokeainlastentuki.com

alkuun.gif
Tule mukaan rakentamaan näitä sivuja! Lisää omat vinkkisi ja kokemuksenne, niistä voi olla muille vammaisperheille paljon iloa ja hyötyä. Jos Sinulla on kysyttävää, älä epäröi olla yhteydessä Jaatiseen